UnityNews in UA

ЄС засудив обстріли російськими військами Запорізької АЕС

{news-title}
UnityNews Головний редактор UnityNews in UA
ЄС засудив обстріли російськими військами Запорізької АЕС

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель засудив дії російських військ навколо Запорізької АЕС. У своїй заяві найвищий європейський дипломат назвав дії Росії «серйозним та безвідповідальним порушенням правил ядерної безпеки» та закликав Росію надати доступ до ядерного об’єкту експертам з Міжнародного агентства з ядерної енергії, МАГАТЕ.

Запорізька АЕС окупована російською армією, але на ній продовжують працювати українські фахівці. По території станції було завдано авіаударів, у здійсненні яких Москва і Київ звинувачують одне одного.

«Це серйозне та безвідповідальне порушення правил ядерної безпеки та ще один приклад нехтування Росією міжнародними нормами. МАГАТЕ має отримати доступ», — написав Жозеп Боррель у мережі Twitter.


Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив у суботу вранці, що «вчора Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря» внаслідок «провокацій» з боку Росії.

«Цей суботній ранок у багатьох містах Європи став можливим тому, що вчора Запорізька АЕС дивом не злетіла в повітря. Росія захопила станцію та влаштовує небезпечні провокації. МАГАТЕ/ООН мають жорстко вимагати від Росії вийти з АЕС та передати її під контроль спеціальної комісії», – заявив представник президента України у Twitter.


В результаті обстрілів один із реакторів на станції зупинено, повідомили в суботу в українському агентстві з атомної енергетики.

«Снаряди поцілили в Запорізьку АЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію звя’зку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС», – повідомив Енергоатом в Telegram.

У середу, 3 серпня, керівник МАГАТЕ заявив, що ситуація на Запорізькій АЕС є «хиткою». Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі сказав, що відправка місії до Запоріжжя є «складною справою», яка вимагає участі багатьох сторін: України, якій належить АЕС, Росії, яка окупувала і фактично контролює станцію, команди технічних спеціалістів та підтримку підрозділів ООН, що відповідають за безпеку.

«Якщо трапиться аварія на Запорізькій АЕС, ми не будемо звинувачувати стихійне лихо – відповідати будемо лише перед собою», – сказав Гроссі.


Як повідомляють українські інформаційні агентства, 5 серпня російські військові двічі стрілаяли у бік ЗАЕС. О 14:30 за київським часом зафіксовано три вибухи біля промислового майданчика ЗАЕС. Ввечері російська артилерія вдруге обстріляла станцію, було зафіксовано три влучання на майданчик АЕС. Обстріл був здійснений по магістралі, що транспортує водень на ЗАЕС, виникла пожежа, повідомлялє агентство Уніан.

У понеділок 1 серпня, виступаючи в ООН державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що це є «критичний момент», коли світ можна уберегти від ядерної загрози.

«Ми глибоко стурбовані тим фактом, що Росія заволоділа ядерними об'єктами в Україні, зокрема в Запоріжжі, одному з найбільших ядерних об'єктів у Європі», - сказав Блінкен.


За словами Блінкена, існують «достовірні повідомлення» про те, що «Росія використовує цей завод як еквівалент живого щита, але ядерного щита в тому сенсі, що вона веде вогонь по українцях з території заводу». Вони розраховують на те, що українці не будуть стріляти у відповідь, «щоб не трапилася жахлива аварія на атомній станції», сказав Блінкен. За його словами, це є «вершина безвідповідальності».

У середу 3 серпня «Американське ядерне товариство» закликало Росію негайно відкрити доступ до Запорізької АЕС та персоналу станції. У своїй відкритій заяві організація вказала на неприпустимість зловживання атомними електростанціями як щитом для військових операцій.


Читайте нас у Instagram "UnityNews"
Підписуйтесь на нас у Telegram "UnityNews"

Вас зацікавлять також наступні новини


Реклама


Оставить комментарий