UnityNews in UA

Профорієнтація і чому це зараз важливо

{news-title}
Єлизавета Ковальова Головний редактор UnityNews in UA
Профорієнтація і чому це зараз важливо

Що загалом таке профорієнтація? Профорієнтація – це метод за допомогою якого, людина може оцінити свої здібності і можливості, після чого обираються можливі сфери професійної діяльності, які б могли підходити людині за її навичками, типом мислення і темпераменту.

 

Кожен рік в Україні змінюються умови вступу у ВНЗ. У цьому році правила теж змінені. Обов’язкових предметів стало більше. А саме  це Українська мова та література, Історія України, Математика та одна з чотирьох іноземних мов.

 

Умови вступу кожен рік по своєму важкі та повернемося до питань профорієнтації, чи є це панацеєю? Авжеж ні. У 17 років у абітурієнтів стоїть «вибір усього життя», як кажуть навколо усі дорослі. Але чи правда це так?

 

«Найбільш повне дослідження ситуації з роботою за спеціальністю в Україні проводила компанія The Point (онлайн-журнал сайту Работа.юа). Їх дані показують, що станом на травень 2018 року тільки 42% українців працюють за отриманою ними спеціальністю, 33% взагалі ніколи за фахом не працевлаштувалися, а 18% вирішили піти зі своєї сфери.»

 

І це ще дослідження за 2018 рік, а уявіть наскільки вона мізерна за 2020 рік і далі за умов карантину і війни. Тож, чи означає це що варто і зовсім не вступати у ВНЗ? Авжеж ні. Ми просто хочемо, щоб аналізуючи цю статистику майбутній студент міг хоч трохи видихнути від і так великого стресу і тиску, який йде від усіх навколо.

 

ВНЗ може і не дати тобі майбутню професію, але може дати велику кількість необхідних навичок, вмінь і знайомств, які допоможуть тобі у подальшому житті.

 

Тож наші ради, як обрати спеціальність\напрямок вигідно:

 

  1. У ідеальному варіанті ти можеш звернутися до психолога-профорієнтолога, який допоможе тобі пройти спеціальний тест і проаналізувати результат, проговоривши з тобою, які з рекомендованих спеціальностей - напрямків тобі більш до душі, які ні;
  2. Пройти тест на профорієнтацію самостійно (можливо у вільних інтернет джерелах, це не буде такий професійний тест, як у психолога, але ти вже будеш мати з чого спиратися);
  3. Не піддаватись стресу і впливу (ради це авжеж добре, але ти маєш розуміти, що ти САМ хочеш і чи буде тобі цікаво вчитись на цій спеціальності). Бо без інтересу ніхто не захоче вчити щось нове;
  4. Проаналізуй ринок вакансій, що зараз актуально. Чи є у цій вакансії можливість працювати онлайн;
  5. Подумай над тим , які навички ти там отримаєш ? Навіть якщо ти зміниш напрямок, чи будуть вони корисні;
  6. Не бійся пробувати! Без спроб ніколи не дізнаєшся, що саме тобі до душі робити. А як ще 17-річний абітурієнт без досвіду роботи (або з мізерним досвідом), має обрати професію на все життя;
  7. Рада з особистого досвіду – якщо ти студент з маленького міста, спробуй вступати у ВНЗ з великих міст, це можливість набути більше досвіду, самостійності, комунікаційних навичок і знайомств. Та тут же вирішуй за своїм типом темпераменту і цілей.

 

Тож успіхів зі вступом! Пам’ятай, ЗНО не вирішує усе твоє життя і ще буде багато можливостей знайти себе – головне пробуй!

 

 

Підписуйтесь на наш новинний портал, щоб читати більше корисних статей

 

Слава Україні 🇺🇦


Читайте нас у Instagram "UnityNews"
Підписуйтесь на нас у Telegram "UnityNews"

Вас зацікавлять також наступні новини


Реклама


Оставить комментарий