UnityNews in UA

Зі шкільних підручників РФ прибирають згадки про Україну та Київ

{news-title}
UnityNews Головний редактор UnityNews in UA
Зі шкільних підручників РФ прибирають згадки про Україну та Київ

У російському освітньому видавництві "Просвещение" прибирають "некоректні" згадки про Україну та Київ з усіх зразків своєї продукції

Про це іноземним ЗМІ повідомляють три редактори видавництва, передає UnityNews із посиланням на Читомо.

За словами редакторів, зводити згадки до мінімуму про Україну та Київ у видавництві розпочали з початком повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді працівники отримали цей наказ від керівництва видавництва. 

 Із параграфів, у яких наводяться приклади геральдики різних держав, зокрема прапори, ще кілька років тому настійно рекомендували прибрати прапор України та замінити його на прапор будь-якої іншої країни. А тепер редактори повинні прибрати згадки України скрізь, де це можливо.

"Перед нами стоїть завдання - зробити так, начебто України просто немає. Це набагато гірше, коли в підручнику просто не йдеться про якусь країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше повірити у те, що йому розповідають про неї з телевізора", - розповідає редактор видавництва. 




Київ зазвичай згадується у підручниках у розрізі того, що він був столицею Київської Русі, і що "Росія звільняли Київ". За його працівника видавництва "можна згадувати, як ми рятували Київ, але говорити про будь-яку самостійність України як країни вже не можна".

Також керівництво наголосило редакторам про важливість утримання від будь-якої антивоєнної позиції - підписів під петиціями, постів у соцмережах, участь у акціях протесту, адже це загрожуватиме звільненням. А на початку квітня співробітники видавництва отримали від керівництва розсилку, у якій їх просили прибрати з підписів у робочому листуванні посилання на сторінки в Facebook та Instagram, а також прибрати згадки про заблоковані соцмережі з підручників. Заборонено згадувати і компанію Meta, визнану екстремістською організацією.

Довідка 

"Просвещение" - одне з найбільших і найстаріших видавництв навчальної та педагогічної літератури в РФ.

До 1991 року "Просвещение" було головним навчально-педагогічним видавництвом СРСР, а у 2011 році засновники видавничої групи "Олма" Володимир Узун та Олег Ткач приватизували "Просвещение".

Інвестором виступив мільярдер Аркадій Ротенберг, якого називають другом дитинства Володимира Путіна. 2013-го бізнесмен очолив раду директорів і став співвласником видавництва.

  • Нагадаємо, з окупованого Херсону виїхало понад 3000 дітей та 100 вчителів.
  • Навчання у місті проходить в режимі онлайн українською мовою.

Читайте нас у Instagram "UnityNews"
Підписуйтесь на нас у Telegram "UnityNews"

Вас зацікавлять також наступні новини


Реклама


Оставить комментарий