UnityNews in UA

ЯК ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ СТАТИ НА ОБЛІК І ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ НА ПРОЖИВАННЯ. АДРЕСИ, ФОРМИ ЗАЯВ

{news-title}
UnityNews Головний редактор UnityNews in UA
ЯК ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ СТАТИ НА ОБЛІК І ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ НА ПРОЖИВАННЯ. АДРЕСИ, ФОРМИ ЗАЯВ

Отримання довідки про взяття на облік ВПО

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам

Щоб оформити допомогу у місті Одеси, необхідно звернутися до районних управлінь соціального захисту населення.

Управлінь соціального захисту населення працюють:
понеділок – п’ятниця - з 9 до 17 години;
субота, неділя - з 10 до 14 годиниза попереднім записом, за наступними адресами:

вул. Армійська, 9 (прийом мешканців Приморського району), тел. 705-13-09
вул. Косовська, 2Д (прийом мешканців Малиновського району), тел. 705-16-60, 705-16-68
вул. Корольова,9 (прийом мешканців Київського району), тел. 705-41-75, 705-41-76
просп. Добровольського, 120А (прийом мешканців Суворовського району), тел. 705-59-71.

Перелік необхідних документів

Для отримання допомоги ВПО заповнюється заява, у якій зазначаються:
1. Прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) заявника;
2. Реєстраційний номер облікової картки платника податків;
3. Дата народження;
4. Відомості про задеклароване/зареєстроване місце проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, звідки перемістилася особа;
5. Адреса місця, куди перемістилася особа, та контактний номер телефону;
6. Номер поточного рахунку із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або номер банківського рахунку (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги;
7. Наявність статусу особи з інвалідністю;
8. Відомості про неповнолітніх дітей, які перемістилися разом із внутрішньо переміщеною особою.

Для подання заяви з використанням мобільного додатку порталу «Дія» внутрішньо переміщеній особі необхідно встановити вказаний мобільний додаток на електронний пристрій, критерії якого підтримують використання такого додатка.

Далі необхідно пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи.

Перевірка відомостей, зазначених внутрішньо переміщеною особою в заяві, проводиться під час формування та подання заяви засобами порталу «Дія».

ФОРМИ ЗАЯВ

ЗАЯВА про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи

ЗАЯВА про допомогу на проживання

20 березня 2022 року на засіданні Кабінету Міністрів України була прийнята Постанова № 332, яка визначає деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Постанова складається з двох частин, одна з яких передбачає зміни до Постанови КМУ № 509 (процедури взяття на облік ВПО), а інша містить новий порядок виплати допомоги на проживання.

Отримання довідки про взяття на облік ВПО

Право на отримання довідки мають особи, які після введення воєнного стану, з 24 лютого 2022 року, перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, яка визначена в розпорядженні Уряду від 6 березня 2022 р. № 204-р (із змінами, внесеними згідно з розпорядженням КМУ № 213-р від 11.03.2022), зокрема Одеська область.

Допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам

Постанова Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» скасовується.

Замість адресної допомоги тепер буде надаватися допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Допомога надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя, а також території адміністративно-територіальної одиниці, де проводяться бойові дії (список вище).

Допомога надається щомісячно з місяця звернення на період введення воєнного стану та одного місяця після його припинення чи скасування на кожну внутрішньо переміщену особу, яка отримала довідку ВПО, у таких розмірах:
для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 гривень;
для інших осіб - 2000 гривень.

Допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які звернуться за її наданням до 14 квітня 2022 року, надається починаючи з березня 2022 року.

Ті ВПО, які станом на 1 березня 2022 року отримували щомісячну адресну допомогу, будуть отримувати допомогу на проживання. Вона призначається автоматично.

Неповнолітня дитина (14-18 років) має право самостійно звернутися за призначенням допомоги. Заяву про виплату допомоги малолітній дитині (до 14), яка прибула без супроводження законного представника, може подавати від її імені родич (баба, дід, прабаба, прадід, повнолітні брат або сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (перебуває) дитина.

Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

Допомога не надається ВПО, які були обліковані як внутрішньо переміщена особа до 24 лютого 2022 року у регіонах, що не включені до переліку відповідних територій, за винятком осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.

Розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства. Розмір отриманої допомоги не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Щоб отримувати допомогу на проживання, треба подати заяву через портал «Дія» або застосунок «Дія», або звернутися до районних управлінь соціального захисту населення.


Читайте нас у Instagram "UnityNews"
Підписуйтесь на нас у Telegram "UnityNews"

Вас зацікавлять також наступні новини


Реклама


Оставить комментарий