DataLife Engine / Українських фермерів закликають вирощувати більше овочів

Українських фермерів закликають вирощувати більше овочів

Вже зараз в Україні відчувається нестача томатів та огірків. Щорічно навесні на український ринок надходила достатня кількість ранніх овочів із Туреччини. В даний час імпорт практично відсутній через блокування українських портів, що відразу позначилося на ціні: воно зафіксувалося на зимовому рівні. Про це повідомила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Вона звертає увагу, що цього року фермерам та агропідприємствам усіх областей України потрібно планувати структуру посівів так, щоб частково перекрити потребу в овочевих культурах, щоб уникнути дефіциту влітку та восени.

«Херсонська область, що є одним із лідерів із виробництва агропродукції, зараз практично повністю перебуває під тимчасовою окупацією росії. Саме у цьому регіоні вирощується 14% усіх овочевих та 38% баштанних культур України. Однак найбільший внесок ця область робить у вирощуванні помідорів, огірків та цибулі», — констатує Світлана Литвин.

В УКАБ зазначають, що фермерам Херсонщини навряд чи вдасться повною мірою здійснити посадку овочів, тому бажано збільшити їхнє вирощування в інших областях та докласти всіх зусиль, щоб забезпечити українців усіма необхідними вітамінами та мікроелементами.

Кожен третій помідор в Україні був вирощений на Херсонщині (650 тис. т). Частка огірків та цибулі у загальній структурі українського виробництва становить 12% (120 тис. т та 130 тис. т відповідно).

«Для українського ринку овочів характерна висока частка домогосподарств у структурі виробництва. Так, для огірків вона становить 95%, цибулі – 84% та помідорів – 64%. Знаючи менталітет українського народу, можна з упевненістю сказати, що господарства населення посадять ці овочі на своїх присадибних ділянках у будь-якому разі», — упевнена Світлана Литвин.

4-04-2022, 12:35
Вернуться назад