UnityNews in UA

Знахідка ювелірних виробників часу вікінгів

{news-title}
СУВ Спілка однодумців
Знахідка ювелірних виробників часу вікінгів

Археолога Крістіне Сьоргаард викликали на прийом і передали жерстяну тацю з поліетиленовим пакетом.

Він містив, серед іншого, дві овальні брошки, брошку з рівними дужками, два браслети та велике намисто, що складається з більш ніж 50 намистин. Сьоргаард не сумнівався: це були ювелірні вироби, які колись належали жінці епохи вікінгів із вищих верств суспільства.

«На цій знахідці скрізь написано «Епоха вікінгів», — говорить Сьоргаард у прес-релізі. «Посріблені овальні брошки, брошка з рівними дужками та два браслети типові для цього періоду»



Але звідки вони взялися?

Як і у випадку із золотим перстнем епохи вікінгів, який нещодавно було знайдено в купі ювелірних виробів, куплених на онлайн-аукціоні, ми просто не знаємо. Особа, яка принесла коштовності до музею, бажає залишитися невідомою – йдеться в прес-релізі. Згідно зі статтею на nrk.no, людина, яка доставила ювелірні вироби в музей, не була тим, хто їх знайшов.

Однак вона сказала, що знахідка була виявлена близько 70 років тому у Фрафіорді в муніципалітеті Гєсдал.

Жінка, яка носила цю прикрасу, йшла в ногу з модою того часу. І овальні брошки, і браслети масово вироблялися в Скандинавії в той час, каже археолог Унн Педерсен, який спеціалізується на ремеслах і виробництві ювелірних виробів в епоху вікінгів.

Археологи знайшли такі форми в ремісничих магазинах у містах епохи вікінгів і можуть поєднати їх із брошками, знайденими в жіночих могилах. В епоху вікінгів спостерігається широке поширення ювелірних виробів, а це означає, що все більше і більше людей хотіли і могли носити такі модні речі.

Одна з мозаїчних намистин допомагає датувати знахідку приблизно 850 роком н.е., тобто ранньою епохою вікінгі.  Колекція також містила три блакитні скляні намистини, які відрізнялися від решти: вони належать до раннього залізного віку та на кілька сотень років старші за намистини вікінгів. Жінка, яка володіла коштовностями, могла успадкувати їх – або вони могли належати комусь іншому. 


Блискучі намистини в колекції були не з чистого золота та срібла, вони мали тонку фольгу зі срібла чи золота – таким чином їх власник ставився на рівень нижче найвпливовішого в суспільстві.

Завжди буде певний рівень невизначеності, пов’язаний із знахідкою без такого контексту, як ця.

«У цьому випадку минуло кілька років між тим, як знайшли предмети та передали їх. Це дуже похвально, що вони якраз були привезені. Ми справді отримуємо багато інформації з таких знахідок, але не так багато, як якщо б одразу зв’язалися з археологом», — каже Педерсен.

У Норвегії про знахідки, які, як вважають, що були зроблені до 1537 року, потрібно повідомляти та доставляти до відповідного офісу збереження культурної спадщини








Читайте нас у Instagram "UnityNews"
Підписуйтесь на нас у Telegram "UnityNews"

Вас зацікавлять також наступні новини


Реклама


Оставить комментарий